Back to Top
 
     Dit is een testsite     U kunt niet echt bestellen     Ga daarvoor naar Best-Voedsel.nl
 
 

Winkel B

De aardappel


Wanneer kun je aardappelen planten?

AardappelsDe beste tijd voor aardappels poten is in de maand april. Koop pootaardappels bij een tuincentrum of online. Bij het gebruik van echte pootaardappels kun je bodemziektes voorkomen. Wanneer je je aardappels in april gaat poten, kun je in juni vaak de eerste krieltjes ontdekken.

Hoe moet je aardappels poten?

Maak voor het poten ondiepe geulen van 5 cm diep op kleigrond of 10 cm diep op zandgrond. Tijdens de groei van de aardappel schuif je steeds meer grond tegen de planten aan. Haal hiervoor de grond tussen de rijen weg. Op deze manier maakt de aardappelplant meer ondergrondse stengels en aardappels. Bovendien warmt de grond goed op, water wordt snel afgevoerd.

De rug beschermt jonge planten ook tegen nachtvorst. Dek de jonge scheuten meteen af als ze opkomen. Maak de rijen 50 cm uit elkaar voor de vroege soorten en 60-70 cm voor de middel- en late soorten. Onderling poot je aardappels op ongeveer 40 cm. Een kilo pootaardappelen is genoeg voor 10 m² grond.

 

Zo laat je aardappels voorkiemen

Aardappels kun je voorkiemen. Dit geeft aardappels een snellere start na het poten en dat betekent vaak dat je ook al eerder kunt gaan oogsten. Leg de pootaardappels enkele weken, vanaf januari, op een lichte plek (maar geen direct zonlicht) bij een temperatuur van ongeveer 10 graden. Zo vormen zich korte, dikke uitlopers die niet snel afbreken. Vanaf dat moment werkt het poten hetzelfde als hierboven beschreven.

Aardappels poten in potten of emmers

Aardappels zijn ook prima te kweken in potten of plastic emmers. Zorg voor een goede afwatering, maak een gat in de bodem. Vul de emmer met een mengsel van gewone tuinaarde en compost, of tuinaarde en potgrond. Poot de aardappels en geef ze regelmatig water. Een emmer warmt snel op. Er ontstaat een gunstig klimaat voor aardappels en het is er luchtig en vochtig, maar nooit te nat. Ook leuk: op een balkon of terras kun je aardappels ook poten in een kweekzak.

 

Aardappels oogsten

Vroege rassen als Eersteling zijn al in juni te oogsten als de planten volop in bloei staan. Oogst wat je nodig hebt, niet alles tegelijk. Steek met een tuinvork diep onder de knollen om zo min mogelijk knollen te beschadigen. Middelvroege en late rassen oogst je vanaf augustus.


Winkel B
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.